Landelijk programma
17/6/2025

Praat mee over medicatieveiligheid (NEN 7542)

Tot 12 augustus 2025 kun je feedback geven op het normontwerp NEN 7542 – de elektronische verwerking en uitwisseling van medicatiegegevens.

Het normontwerp NEN 7542 ‘Elektronische verwerking en uitwisseling van medicatiegegevens’ is tot 12 augustus 2025 beschikbaar voor commentaar.

NEN 7542 stelt eisen waaraan zorgaanbieders en zorginformatiesystemen moeten voldoen voor goede, veilige overdracht van medicatiegegevens in de keten. Het normontwerp verwijst daarbij naar de kwaliteitsstandaard ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ en de informatiestandaard Medicatieproces 9 en sluit aan op het landelijke programma Medicatieoverdracht.

Waarom reageren?

Jouw input helpt om de norm te verbeteren. Zo zorgen we samen voor veiligere medicatieoverdracht in de medisch-specialistische zorg.

Werk jij dagelijks met medicatiegegevens of zet jij je in voor medicatieveiligheid? Dan is dit hét moment om jouw kennis en ervaring te laten meetellen. Want alleen samen krijgen we de norm goed. Doe je mee?

Commentaar indienen

Tot en met 12 augustus 2025 kunnen belanghebbenden feedback geven op het normontwerp via https://normontwerpen.nen.nl/Home/Details/1013.
De definitieve versie van NEN 7542 wordt naar verwachting begin 2026 gepubliceerd.

Bekijk het webinar

Wil je meer weten? Bekijk dan de kennissessie van NEN-EGIZ over deze norm:
https://www.nen-egiz.nl/kennissessie-medicatiegegevens-elektronische-verwerking-en-uitwisseling-van-medicatiegegevens-nen-7542/

Basis voor wetgeving

Medicatieoverdracht is een van de gegevensuitwisselingen die verplicht elektronisch geregeld gaan worden volgens de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit is een kaderwet die wordt ingevuld met Algemene maatregelen van bestuur (AMvB). De AMvB die het uitwisselen van medicatiegegevens gaat verplichten, zal verwijzen naar NEN 7542. Dit normontwerp is dus belangrijk voor het goed en veilig uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgverleners, zodat fouten worden voorkomen en de medicatieveiligheid verbetert.

Meer info over de Wegiz:
https://www.datavoorgezondheid.nl/wegiz